Monday 13 May 2013

Πως να διακοσμήσετε μια υφασμάτινη τσάντα


Όλες μας κουβαλάμε μαζί με την τσάντα μας και μία δεύτερη, βοηθητική, είτε για να βάλουμε το κολατσιό για τη δουλειά μας ή για να παρουμε μαζί μας πράγματα που θα χρειαστούμε για το παιδί μας ή απλά για να βάλουμε ότι δεν χωράει η τσάντα μας. Η τσάντα αυτή ξεκίνησε ως μια ιδέα, αλλά τελικά μου αρέσει τόσο πολύ που έψαχνα λόγο για να αρχίσω να την χρησιμοποιώ.

Tα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
1. Η τσάντα μας
2. Ένα κομμάτι χαρτόνι και προεραιτικά μια επιφάνεια κοπής
3. Τις χαρτοπετσέτες ή τα χατομάντηλα που θα χρησιμοποιήσουμε για τα μοτίβα της τσάντας (εδώ χρησιμοποιήσαμε την Paris )
4. Κόλλα για decoupage σε ύφασμα (εδώ χρησιμοποιήσαμε την Μedium for fabric της TO-DO).
5. Σφραγίδες της επιλογής μας και ακρυλικό μπλοκ για σφραγίδες (χρησιμοποιήσαμε την Texture-Flutter clear stamp)
6. Μελάνι Archival Jet Black . Η σειρά μελανιών Archival είναι κατάλληλη για ύφασμα, γιατί δεν απλώνει το χρώμα.
7. Στένσιλ (χρησιμοποιήσαμε το Dotted Flowers )
8.Ακρυλικά χρώματα και κόλλα με Glitter για να τονίσουμε διάφορα σημεία.

Βήμα 1
Πλένουμε και σιδερώνουμε την τσάντα μας για να γίνει πιο απορροφητική στα χρώματα.
Βήμα 2
Βάζουμε το χαρτόνι και από κάτω την επιφάνεια κοπής σε "σάντουιτς", όπως φαίνεται στη φωτογραφία (από πανω το χαρτόνι και από κάτω την επιφάνεια κοπής μέσα στην τσάντα μας. H επιφάνει κοπής μας βοηθά να είναι πιο σταθερή η τσάντα όταν την ζωγραφίζουμε, ενώ το χαρτόνι απορροφά τα χρώματα.

Βήμα 3
Επιλέγουμε το σημείο που θέλουμε να είναι το κεντρικό μοτιβό και τοποθετούμε την χαρτοπετσέτα μας. Από τη χαρτοπετσέτας μας κρατάμε μόνο το φύλλο με το μοτίβο, τα υπόλοιπα 3 φύλλα, από τα οποία αποτελείται τα αφαιρούμε.  


Βήμα 4
Κόβουμε με το χέρι μας λίγο τις πλευρές της χαρτοπετσέτας για να μην είναι εντελώς τετράγωνη και δείχνει "άχαρη". Έτσι δημιουργείται ένα εφέ ότι το σχέδιο "χάνεται" μέσα στο ύφασμα.
Με ένα πλακέ πινέλο εφαρμόζουμε την κόλλα, με απαλές κινήσεις για να μην σκίσουμε την χαρτοπετσέτα, και με φορά από το κέντρο προς τα έξω. Η κόλλα Μedium for fabric της TO-DO
είναι αρκετά υδαρής και απλώνεται εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να βρέξουμε πρώτα την
χαρτοπετσέτα μας.

Βήμα 5
Αφήνουμε για μερικά λεπτά την χαρτοπετσέτα να στεγνώσει και σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τα χρώματα με τα οποία θα ζωγραφίσουμε την τσάντα μας. Επιλέγουμε τις αποχρώσεις των ακρυλικών χρωμάτων που θέλουμε και αναμιγνύουμε σε αναλογία 1:1 το κάθε χρώμα με την κόλλα Μedium for fabric της TO-DO, χωρίς να προσθέσουμε νερό.
Η κόλλα αυτή έχει την ιδιότητα να βοηθά τα ακρυλικά χρώματα να σταθεροποιούνται στο ύφασμα και να εφαρμόζουν ωραία χωρίς να "απλώνονται".


Βήμα 6
Με ένα πλακέ πινελάκι εφαρμόζουμε το χρώμα. Εδώ έχουμε κάνει "πινελιές" με σκοπό να τονίσουμε τις γωνίες της χαρτοπετσέτας (όχι όλες). 
Συνεχίζουμε να κάνουμε πινελιές και με άλλα χρώματα. Μην φοβηθείτε να βάλετε χρώμα πάνω στην χαρτοπετσέτα. Ίσα ίσα, που θα δώσει περισσότερο ενδιαφέρον και ζωντάνια. Όπως βλέπετε παρακάτω, έχουμε βάλει διαφορετικά χρώματα σε κάθε σημείο της χαρτοπετσέτας για να τονίσουμε τα στοιχεία που έχει (τον ουρανό, τον πύργο του Άιφελ κλπ).

Συμβουλή: Για να μην φαίνονται οι πινελιές πάνω στην χαρτοπετσέτα απλώστε το χρώμα με τα δάχτυλά σας.

 Βήμα 7
Παίρνουμε την σφραγίδα μας Texture-Flutter clear stamp και καλύπτουμε με χαρτοταινία τα μέρη της σφραγίδας που δεν θέλουμε να αποτυπωθούν. Στην προκειμένη περίπτωση, θέλουμε να τυπωθούν μόνο οι πεταλούδες. Μελανώνουμε την σφραγίδα με το μελάνι και αφαιρούμε την χαρτοταινία. Τώρα, έχουν μελάνι μόνο οι πεταλούδες της σφραγίδας. Επαναλαμβάνουμε το βήμα αυτό όσες φορές θέλουμε, ώστε να φαίνεται πως οι πεταλούδες "πετούν" προς τα έξω.
Μην απογοητευτείτε άμα δεν πατήσει καλά η σφραγίδα και δεν βγει τέλειο το σχέδιο. Το αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, ίσα ίσα που οι ατέλειες δίνουν την ομορφιά στις Vintage κατασκευές, γιατί δείχνει φθαρμένο και πολυκαιρισμένο.

Συνεχίστε και με άλλες σφραγίδες να προσθέτετε σχέδια για να είναι πιο πλούσιο το αποτέλεσμα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε την All Aboard - 4 x 4  και την Urban stamp - time pieces.



 Βήμα 8

Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το στένσιλ Dotted Flowers για να εμπλουτίσουμε με "παιχνιδιάρικα" σχέδια την τσάντα μας και να έχει πιο πολύ ενδιαφέρον. Εφαρμόζουμε το χρώμα με ένα πινελάκι ή με σφουγγαράκι. Επιλέγουμε να βάλουμε λουλούδια στην πάνω αριστερά γωνία και τελείες (dots) στις δύο κάτω γωνίες, όσο λιγότερο συμμετρικά γίνεται. Τέλος, τονίζουμε κάποια από τα κυκλάκια και τα λουλουδάκια που κάναμε με το στένσιλ στη πάνω γωνία με κόλλα glitter.





 Βήμα 9
Αφού αφήσουμε να στεγνώσουν τα χρώματα για 24 ώρες, σιδερώνουμε την τσάντα μας από την ανάποδη σε χαμηλή θερμοκρασία για να σταθεροποιηθούν τα χρώματα.
Η τσάντα αυτή δεν μπορεί να πλυθεί, γιατί θα καταστραφεί η χαρτοπετσέτα, αλλά μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτα, παρά μόνο σφραγίδες και χρώματα, οπότε να μπορείτε να την πλύνεται στους 30-40 βαθμούς C.
 
Η τελική πινελιά είναι να βάλουμε διακοσμητικά όπως κορδέλες, δαντέλες   ή ότι άλλο μας βρίσκεται και μπορεί να τονίσει το Vintage στυλ. Εμείς βάλαμε λουλουδια φτιαγμένα με το βελονάκι και περασμένα σε καρφίτσα.


Ελπίζουμε, να σας αρέσει το αποτέλεσμα και να σας εμπνεύσει να φτιάξετε τις δικές σας τσάντες. Είμαστε στη διάθεσή σας για σχόλια και ερωτήσεις.

Kαλή επιτυχία!!!!!!!!!
 
 






7 comments:

  1. Ειναι τελεια!!!!!!!!!!!
    Ευτυχια

    ReplyDelete
  2. Χαίρομαι που σου αρέσει Ευτυχία μου! Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραία περιγραφή και με ωραία "μυστικά" κολπάκια. Ελπίζω να ανεβάσετε και άλλα τέτοια ωραία άρθρα! Καλές δουλειές στο eshop σας.
    Άννα

    ReplyDelete
  4. ...Kαλημερα..εχεις κανει τελοια δουλεια..την λατρευω αυτην την τεχνικη..χαιρομαι που σε βρηκα..χαρουμενο σ.β..σε φιλω

    ReplyDelete
  5. Kορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά και πάντα δημιουργικές!!!!

    ReplyDelete
  6. Τι ωραίο και αυτό !! Και όλη αυτη η βημα-βημα περιγραφή βοηθάει πάαααρα πολυ! Μπράβο σου!

    ReplyDelete
  7. Να είσαι καλά Helen! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! :)

    ReplyDelete